Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Donžuani uvek u igri

Iz ugla psihologa

Donžuani uvek u igri

Šta je to što nekim ljudima ne dozvoljava da se smire pored jedne osobe? Da li je u pitanju nesigurnost, strah od „poraza" ili je to stvar vaspitanja, genetike, hormona

Ženskaroši ili „moderni donžuani", kako ih psiholozi zovu, jesu muškarci kojima je jedini cilj da sa što više žena imaju flert, avanturu, seksualnu vezu i koji iza sebe ostavljaju mnoga slomljena srca i razočaranje. Po pravilu, oni su zgodni, uvek sređeni, lepih manira, šarmantni i zavodljivi. Ili, barem ostavljaju takav utisak.

Lažna slatkorečivost
Svima im je svojstvena nesigurnost u sebe i izražena sposobnost manipulacije lažnom slatkorečivošću. On ume lepo da govori i lako stvara atmosferu u kojoj se žena oseća kao najprivlačnije biće na svetu. Umilan je, slatkorečiv, nežan i uzbudljiv. Ali, ženskarošima seksualno osvajanje služi samo da bi se bolje osećali u sopstvenoj koži, tvrde psiholozi. 

Nežan i pažljiv
Osnovna karakteristika ovog tipa muškarca je sklonost ka manipulaciji. On je znatiželjan, pažljiv, ume da učini da se žena oseća posebno, on je zavodnik zavisan od osećaja moći koji se javlja dok lovi svoj plen. Ti trenuci njemu su najveći izazov. Ženskaroš će, tvrde psiholozi, uvek pokazati izuzetno saosećanje za ženske privatne ili poslovne probleme. Navešće ženu da mu se poveri, otvori i kaže svoje najintimnije tajne. Tek kada se žena opusti, počne prijatno da se oseća u njegovom društvu, on kreće u napad i - nestaje čim dobije ono što želi.

Izgubljeni dečaci
Psiholozi navode da su dosadašnja istraživanja dokazala da su takvi muškarci najčešće imali loš odnos sa očevima u ranom detinjstvu ili ga uopšte nisu imali. Vezama pokušavaju da nadoknade određene propuste tokom detinjstva, koji podrazumevaju neprihvatanje, nedostatak pažnje, ugrađen osećaj niže vrednosti, pa ponekad i zlostavljanje. Oni su, u stvari, izgubljeni dečaci koje neko nije voleo dovoljno kada je trebalo. 

Kako im odoleti?
Psiholozi tvrde da žene moraju da shvate da su oni majstori manipulacije, pa uprkos slatkim rečima, treba da ostanu pri svojim stavovima i odlukama. Bez obzira na sve. To znači da ženskaroša ne treba previše slušati, jer je njegov glas moćan kao zvuci panove frule, tvrde stručnjaci. Žene koje žele zdrav partnerski odnos moraju da prepoznaju ovakve muškarce i da ih se klone. 

Ž. M.