Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Da, šefe!

Psihologija

Da, šefe!

Strah od gubitka posla i mišljenje „on je bolji od mene i više zna" glavni su faktori što slepo, bez razmišljanja slušamo šefove i automatski radimo ono što nam oni kažu

Posao vam je takav da ste samostalni u radu i imate odgovornost? Zahteva vaše neprestano razmišljanje, rasuđivanje, procenjivanje, ali i odluke? A, onda se pojavi šef i kaže vam: „Uradi to tako!" i vi to činite automatski. Dopuštate da on donese odluku umesto vas. Ne brinite, sve je to vrlo prirodno i normalno. A evo i zašto. Iz priče su isključeni poslovi gde se odlučuje po hijerarhiji, kao što su, na primer, policija i vojska. Marijo Kržić, hipnoterapeut, objašnjava da često dolazimo u situaciju da poslušamo svog šefa bez ikakvog razmišljanja da li su odluke ili zahtevi koje donosi realne i, pre svega, od koristi za nas i firmu u kojoj radimo. 

Princip autoriteta
- Kada je već tako, zašto poslušamo šefa bez imalo razmišljanja i kako on to podsvesno utiče na nas? Najčešći razlog danas je egzistencijalne prirode. Strah od gubitka posla je veliki motivator i često ćemo doneti odluku koja će nas kratkoročno održati na trenutnoj poziciji, pri čemu nećemo razmišljati o dugoročnim posledicama ili nam one čak i neće biti bitne. Sledeći razlog je nešto što se naziva „princip autoriteta": ljudi su skloni da ređe prosuđuju odluke i izjave koje donosi neko ko je za njih autoritet - kaže on.

Uspavan kritički faktor
Prema rečima Kržića, ako smatramo da su šefovi neko „ko zna više od nas", ukoliko ih cenimo i poštujemo, u smislu da zaslužuju poziciju na kojoj se nalaze, ređe ćemo analizirati njihove odluke.
- Nekada će biti dovoljno da nam kažu: 'Uradi tako, zato što znam da je tako bolje', da to istog momenta doživimo kao logično i slepo izvršimo komandu. Princip prijateljstva je, takođe, nešto što uspavljuje naš kritički faktor. Kada smo s nekim dobri, mnogo ređe ćemo analizirati njegove izjave i zahteve, za razliku od onih koji dolaze od nekog koga ne poznajemo. I zato ako se naš šef postavi prijateljski, ako ga doživljavamo kao nekog sličnog i zapravo istog kao i mi, mnogo lakše i bez mnogo razmišljanja ćemo prihvatati njegove odluke i ispunjavati mu želje - naglašava Kržić.

Radmila Briza