Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Čukljevi - ružni i bolni

Boven tehnika

Čukljevi - ružni i bolni

Smatraju se bolešću savremenog doba, a njihova sve učestalija pojava posledica je robovanja modi uskih cipela s visokim potpeticama

U visokim potpeticama se osećamo zavodljivo, moćno i samouvereno. U njima noge izgledaju duže i lepše... ali ponekad znaju i da zabole. Šta se dešava kada se na našem „tajnom oružju" pojave nimalo lepe bele kvrge pored palca, pa divne letnje sandale više ne izgledaju tako zanosno na njima?

O uzrocima pojavljivanja i načinima lečenja čukljeva razgovarali smo sa Aleksandrom Maksimović, višim fizioterapeutom i Boven terapeutom u Balans medika centru za zdrav i kvalitetan život.

Uzroci nastanka čukljeva

- Danas je sve više žena koje se žale na bolove u stopalima zbog bolne kvrge pored palca - tzv. čukljeva. Razlog za ovaj sve učestaliji problem, pored naslednog faktora i ravnih stopala, jeste i nošenje neudobne uske obuće na visokim potpeticama. Ukoliko veći deo dana provodimo u takvoj obući, naša stopala trpe veliki pritisak i, nemoćna da promene položaj kako bi postigla komfor, ostaju skupljena, što uzrokuje bolove, crvenilo i trnjenje palca, a ti bolovi se dalje šire na celo telo. Lekari upozoravaju da potpetice više od 3 cm štete zdravlju i doprinose nastanku bolova u stopalu, peti, prstima, listovima, kolenima, kukovima, pa čak i leđima i vratu - kaže Aleksandra Maksimović, Boven terapeut. 

Način lečenja 

Prema rečima naše sagovornice, do sada se u terapiji čukljeva uglavnom primenjivao hirurški zahvat ili upotreba raznih ortopedskih pomagala. U hirurgiji se akcenat stavlja na sužavanje strukturalnog ugla između prve metatarzalne kosti i falange palca, kao i na odstranjivanje deformisanog tkiva oko kosti ili zgloba. Međutim, najčešća posledica u postoperativnom toku jeste pucanje mišića koji prelazi preko čuklja, što izaziva jak bol, zbog čega se pacijenti teže odlučuju na operaciju. S druge strane, upotreba ortotičkih pomagala za cilj ima uklanjanje bola i rasterećenje ugroženog zgloba, ali su efekti slabi i ne daju trajne rezultate.

Boven tehnika i refleksoterapija 

Boven tehnika i refleksoterapija podstiče proces samoizlečenja i za relativno kratko vreme vraća izgubljenu ravnotežu organizma. Primenom ovih metoda telo će (u procesu samoizlečenja) započeti proces po sistemu prioriteta, pa se dešava da pacijent koji dolazi zbog jednog problema, istovremeno reši i niz ostalih. 

- Boven tehnikom se prvo utiče na promene u držanju tela, tj. koriguju se sve patološke krivine u leđima, jer je koren ovog problema obično skolioza. U narednim procedurama polako se usmerava ka stabilizaciji karlice, korekciji kukova, kolena i konačno na red dolaze stopala. Refleksoterapijom - izbornom metodom - pacijentima pomažemo da već posle prvog tretmana osete veliko olakšanje u stopalu jer pritiskom na blokirane tačke oslobađamo stopalo svakog pritiska i teskobe. Pored ove dve tehnike, pacijenta je neophodno upoznati s protokolom koji je potrebno svakodnevno obavljati kod kuće. Protokol podrazumeva posebne kupke, upotrebu krema, kao i odgovarajuće vežbe za jačanje mišića koji su oslabili a koji treba da vrate palac u normalan prirodni položaj. Broj tretmana zavisi od toga koliko dugo osoba pati od ovog problema. Ako neko ovaj problem ima desetak godina, trebaće više meseci da se čukljevi otklone. Nekada i pored najbolje volje terapeut ne može da pomogne, a to je obično ukoliko su čukljevi već prilično deformisani, prsti iskrivljeni i ukoliko osoba ne veruje u mogućnost da se čukljevi mogu otkloniti na ovaj način - kaže naša sagovornica. 

Prevencija 

Pojavu čukljeva moguće je prevenirati. Prevencija podrazumeva nošenje odgovarajuće obuće, sa štiklom ne većom od četiri do pet santimetara. Pored toga, potrebno je uticati na održavanje statike tela, što podrazumeva odlazak na redovne Boven i rerefleksoterapije koje će ojačati mišiće i ligamente i stopala i kičme. U red preventive spadaju i redovne fizičke vežbe radi jačanja stopala i potkolenica, kao i povremeno hodanje bez obuće. U zavisnosti od dijagnoze potrebno je potražiti savet stručnog lica koje bi na vreme upozorilo o kojem stepenu deformiteta se radi.

 

Dragana Rodić