Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Cigarete neprijatelj seksa

Duvanski dim i seksualnost

Cigarete neprijatelj seksa

Dugogodišnji pušači ubrzano gube potrebu za seksom, a javlja se problem i sa postizanjem i održavanjem erekcije

Duvan napada vitalne organe čoveka. Pre svega oštećuje respiratorni sistem, dovodi do pada nivoa seksualnih hormona. Komponente duvana oštećuju krvne sudove i to najvažniji deo krvnog suda endotel - finu membranu koja oblaže unutrašnjost krvnih sudova. Kod svih pušača ubrzano se razvija arterioskleroza, odnosno ubrzan proces starenja krvnih sudova i često baš genitalne regije.

Zakrčenje krvnih sudova
- Početak arterioskleroze nalazimo danas kod dece starosti sedam-osam godina. Ako je majka pušila u trudnoći, početak srećemo već u četvrtoj godini. Ako je dete i dalje u svom domu izloženo duvanskom dimu, pa ako se i nezdravo hrani, nedovoljno kreće, zakrečavanje krvnih sudova se ubrzava. Poznato je da su za kvalitetan seksualni odnos u zrelom dobu izuzetno važni i očuvani krvni sudovi. U dimu cigarete dokazano je prisustvo 7.600 nepotrebnih, štetnih materija od kojih su oko 70 kancerogene. Bubrezi i jetra ne mogu da se izbore s tolikom količinom otrova. A bez dobrog stanja bubrega i jetre nema ni dobre seksualne funkcije - kaže prim. dr Petar Borović.

Pojava steriliteta
- Deca sve ranije postaju pušači. Osim što to loše utiče na njihov rast i razvoj, duvan može da utiče i na nivo muških polnih hormona, razvoj i dimenzije polnih organa i pojavu steriliteta. Prema različitim istraživanjima, u našoj zemlji oko trećine pušača tu naviku usvaja pre početka puberteta. Sada, pre ulaska u pubertet u njihovom organizmu počinju da se kumuliraju sve štetne materije iz duvana: olovo, ugljen-monoksid, radioaktivni, otrovni polonijum ali i selen-vodonik, oko 250 puta otrovniji od cijankalijuma koji primarno pogađa i razara polne žlezde, zatim i jetru - kaže dr Borović. 

Šta se dešava u organizmu?
Toksični efekti navedenih otrova vremenom, u većoj ili manjoj meri, mogu da ugroze polne organe i nanesu nenadoknadivu štetu. Kod većine pušača koji su pre puberteta počeli s pušenjem dolazi do usporenog i otežanog razvoja polnih žlezda, smanjenog nivoa muških polnih hormona i smanjenog broja spermatozoida. Istovremeno, usporen je i razvoj koštane i mišićne mase, odnosno dolazi do zaostajanja u rastu i razvoju. 

Narušene seksualne funkcije
- S Vremenom, disbalans muških polnih hormona se povećava jer može doći i do oštećenja germinativnog epitela. Zbog svega toga taj mladi čovek će imati niži rast, manju mišićnu masu, a ono što mladiće posebno pogađa jeste činjenica da će njihov penis do kraja života ostati mnogo skromnijih dimenzija, odnosno mnogo manji nego što bi genetski mogao da bude, uz prateću pojavu. Kod tih osoba dolazi i do smanjenog libida, odnosno seksualne želje, ali i ozbiljno smanjenih seksualnih mogućnosti. Sve ovo višestruko pogoršava prisutni selen-vodonik i radioaktivni i toksični polonijum, tako da to postepeno i kontinuirano narušava suptilne seksualne funkcije - kaže naš sagovornik. 

Dobra vest za pušače
U Detoksikacionom savetovalištu za odvikavanje od pušenja, dugi niz godina prate se pušači, kako tokom odvikavanja od pušenja tako i godinama posle toga. Zanimljivo je da prestankom pušenja i celim nizom promena koje u savetovalištu nauče, posle nekog vremena, pored niza pozitivnih efekata i poboljšanja zdravlja muški deo bivših pušača na svojstven način ima potrebu da saopšti da su se prestankom pušenja „one stvari značajno poboljšale". 

Danas, pušačima koji žele da poboljšaju svoje zdravlje i seksualne funkcije, pored Detoksikacionog savetovališta postoji i niz odličnih pomoćnih sredstava: supstituciona terapija, antidepresivi, citizin. 

Žaklina Milenković