Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Bez bola u vratu i leđima

Posledice dugog sedenja

Bez bola u vratu i leđima

Skoro da nema radnog mesta gde se po ceo dan ne sedi za računarom, a osam sati provedenih u istom položaju donosi brojne tegobe

Sigurno ste bezbroj puta u toku radnog vremena osetili peckanje u očima, pojavu duple slike na ekranu računara, pa i glavobolje praćene mučninom, a da ne govorimo o tome koliko puta su vas namučili bolovi u lumbalnom predelu leđa i vrata. Kako biste uspeli da sačuvate zdravlje i koliko-toliko olakšate sebi posao, evo nekoliko praktičnih saveta.

 

1. Ukoliko osetite zamućen vid, poigravanje slova na ekranu i otežano fokusiranje, bilo bi dobro da na svakih pola sata priđete prozoru i tri do četiri minuta pogled usmerite u daljinu. Što češće trepćite pošto ćete tako omogućiti očnoj jabučici neophodnu vlažnost i sprečiti njeno sušenje kao i iritaciju oka. Spustite roletne, eliminišite dnevnu svetlost, a u prostoriji koristite neonsko i slabije osvetljenje. Monitor mora da bude tako postavljen, da svetlost s prozora izbija bočno, sa strane.

 

2. Da biste izjednačili svetlost ekrana i okoline, podesite kontrast monitora i svetlosti. U slučaju da vam se desi da čujete zujanje u ušima, nepoznate šumove koji ne potiču od spoljašnjih izvora, verovatno da je kod vas došlo do oštećenja nežnih slušnih ćelija, izazvanog velikom bukom ili praskom. Zbog takve situacije, ako morate da koristite slušalice, maksimalno smanjite jačinu.

 

3. Eksplozije ili pucnjava u kompjuterskim igricama mogu da izazovu traumu, jakim praskom i ozbiljne posledice po vaše uši. Ukočenost i bolove u zglobovima, prstima, ponekad i u laktovima, izbeći ćete pravilnim sedenjem za radnim stolom. Monitor postavite nešto niže od glave, ruke držite pod uglom od 90 stepeni, a svoje zglobove poštedite tako što ih nećete oslanjati na sto.

 

4. Ne „nabadajte" tipke već pokušajte da kucate mekše, a kad koristite istovremeno dve, to uradite obema rukama. Dok kucate, ruke ne treba da budu hladne, jer nedovoljno zagrejani mišići mogu da dovedu do povrede. Zato, ako imate slabu cirkulaciju, povremeno zagrejte ruke.

 

5. Ako želite da izbegnete bolove i ukočenost u donjem delu leđa, koji mogu da se prošire i na noge, izaberite adekvatnu stolicu, u kojoj će vaša kičma stajati pravo. Mnogi zaposleni već imaju hronično oboljenje, hemoroide, što je posledica dugotrajnog neudobnog sedenja. Treba obezbediti meku stolicu, a po mogućnosti nabaviti specijalno dizajnirane jastučiće u obliku potkovice.

Dragana Rodić