Broj 308
Početna > Zanimljivosti > Analiziramo stil finalista Beosonga

Analiziramo stil finalista Beosonga

Komentarišemo izgled svih učesnika finala upravo završenog takmičenja za srpskog predstavnika za Evroviziju
Srbija je sinoć izabrala svoje predstavnike za predstojeće takmičenje za Evroviziju, koja će se održati u švedskom gradu Malmeu. Pet finalista borilo se za ovu prestižnu titulu, a najveći broj glasova publike osvojile su „Moje 3", koje čine finalistkinje „Prvog glasa Srbije": Sara Jovanović, Mirna Radulović i Nevena Božović. Nećemo se baviti kvalitetom kompozicija, tekstova i pevanja, kao ni konceptom samog takmičenja. Koncentrisali smo se na stil finalista, temu koja se učinila podjednako inspirativnom i zanimljivom koliko i nagađanje o tome ko će nas predstavljati u Švedskoj. Generalni utisak je da smo ostali uskraćeni za stilski uzbudljive momente i da smo bili svedoci igranja na sigurno, promašaja tek s ponekim elementom uspešnog modnog poigravanja.    
 
Saška Janković je otvorila finale. To što je izvodila baladu „Duga u tvojim očima", moglo je da nas navede na pomisao da će se odlučiti za elegantnu varijantu u vidu duge haljine. Ona je, međutim, ostala verna svom stilu, za koji bi se moglo reći da naginje boho i hipi varijantama, s primesama modernog. Upravo bismo tako opisali i ono što je nastup mlade učesnice „Prvog glasa Srbije" okarakterisalo prethodne noći. Nepretenciozna garderoba dopustila je pesmi i Saškinom glasu da ostanu u prvom planu. Dovoljno elegantno i formalno da ne ospori važnost takmičenja i ujedno dovoljno mladalački i buntovnički da ostane u skladu sa Saškinim duhom. Naša zamerka ide odabranoj paleti boja koje su učinile njenu pojavu bleđom, što se ne bi desilo da je u igri bila i po koja intenzivnija nijansa. Krajnji zaključak je da dižemo palac gore za Saškinu pojavu.
Nakon Saške, na scenu su izašle najmlađe učesnice ovogodišnjeg Beosonga. Ako uzmemo u obzir da su pomenute mlade dame, inače članice grupe „Skys", tinejdžerke, podržavamo tragove buntovnog i nekonvencionalnog s primesama glem panka u njhovim stajlinzima. Nažalost, celokupni utisak pokvarilo je neumereno poigravanje s kožom i srebrnim nakitom, koje je ostavljalo utisak sado-mazo izgleda, izuzetno degutantnog za devojke ovih godina. U svakom slučaju, tri mlade i lepe dame, poput članica grupe „Skys", imaju sve šanse da uz malo više pažnje i obazrivijeg odnosa prema svojim godinama, od sebe načine stilski izvor inspiracije za sve svoje vršnjakinje.
 
Nakon poletnog nastupa triju tinejdžerki, Dušan Svilar, koji je do poslednjeg trenutka važio za jednog od glavnih pretendenata za put u Malme, izveo je svoju numeru „Spas". Njegov stajling je bio u skladu s njegovim temperamentom. Nenametljiv. Ešarpa je bila skroman pokušaj da se ova sigurna varijanta učini iole hrabrijom. Sve je ostalo samo na ideji. Pojava tradicionalnih instrumenata na sceni, zajedno sa stajlingom koji je podsećao na onaj za koji bi se Željko Joksimović odlučio, učinilo je da verujemo da je Svilarov tim umesto na kartu originalnosti, igrao na kartu kopiranja. Ako se išta može podvesti pod olakšavajuću okolnost, onda je to što se Dušan ugledao na čoveka koji je postao domaći sinonim za Evroviziju.
Ono što je Mariju Mihajlović odvajalo od drugih dobrih glasova naše scene, jeste to što je njena pojava bila manje poznata od njenog glasa. Slušali smo je u najrazličitijim varijantama, ali retko je gledali. Reklo bi se da se radi o jednoj od retkih dama koja je uspela da svoje ime stvori na osnovu glasa i talenta. Nažalost, njena pojava na Beosongu ostavila nas je u čudu. Izbor garderobe bio je krajnje diskutabilan. Prvenstveno usled neodgovarajućih krojeva. Da se razumemo, niko ne zahteva od Marije da se pojavi u dugoj, širokoj haljini koja bi prekrila njene obline, koje, inače, smatramo izuzetno šarmantnim. Savetujemo da se poigrava njima, izvlačeći ono najbolje iz svoje netipične pojave. Naš najdobronamerniji predlog bi bio da baci pogled kako to Adel radi, jer ako bi neko mogao da ponese titulu srpske Adel, to bi svakako bila Marija.
I na kraju, sačekale su nas pobednice. Lepe, zgodne, negovane i izuzetno loše obučene. Sve nam je bilo jasno. Kako zamisao, tako i priča i kostimi koji su pratili radnju. Međutim, sve navedeno ne može da opravda jeftinoću kojim je njihov stajling odisao. Sara, koja je inače za kratko vreme svoje karijere izgradila imidž devojke od stila, bila je najveće razočarenje. Korak od vulgarnog, bez ikakvog koncepta, s manjkom ukusa i viškom u vidu rogova. Mirna i njena podvezica ostavile su utisak da je neko umesto anđela, na scenu poslao razvratnu odbeglu mladu. Nevena je u ovoj bizarnoj podeli kostima prošla najbolje. Možda zato što je njena duga plava kosa prekrila haljinu, pa se nije ni mogla najbolje videti. U par reči, bila je ovo vrlo loša realizacija, naizged zanimljive ideje. U svakom slučaju, držimo fige devojkama i najiskrenije se nadamo da će njihov stajling u Malmeu odgovarati njihovoj lepoti i talentu, koji neosporno poseduju. 
Foto:Dragan Kadić